Många busstimmar…

Med en ökande krypande ”oro” i kroppen tittar jag tillbaka på reseprogrammet till den bussresa till Jokkmokks marknad den 7-11 februari – jag skrev lite om den 21 november. För nog skulle det pigga upp tillvaron med en resa – tänker jag.
Den förnyade titten får mig att bli en smula förundrad över den del av mänskligheten som åker med på vissa bussresor.
Om jag – på den här resan – kliver på bussen i Köping så blir det 06.15 om morgonen. Första övernattning sägs bli i Piteå där man ”räknar med att vara framme vid hotellet vid 19-tiden för incheckning och middag”.
Jag kollar med ”routeplanner” på internet och jag får då veta att sträckan Köping-Piteå är 867 km och sägs ta 11 timmar och 45 minuter. Med bil då…
Kan bli en aning sen middag.

Dag 2: ”Efter en god frukost åker vi mot Jokkmokk och räknar med att vara där vid 10-tiden”.
Hm samma routeplanner påstår att avståndet mellan Piteå och Jokkmokk är 214 km och sägs ta 3 timmar och 21 minuter. Med bil då.
Förväntas bussen vara framme vid 10-tiden – då undrar jag hur dags bussen måste avgå från Piteå – och om ”jag” då hunnit njuta av en stillsam och lugn (och god) frukost?
Hur som haver – ett besök på Jokkmokks marknad är säkert en trevlig upplevelse – som denna dag avslutas med : ”På eftermiddagen fortsätter vi till Kiruna, ca 3 timmars resa för att checka in på hotellet för middag och två övernattningar”.
Med lite generös känsla så blir det runt 7 timmar i bussen denna dag…

Dag 3 – behöver man inte göra något (gemensamt) alls utan kan disponera sin dag i Kiruna som man vill. Men vad gör man i Kiruna en vinterdag där dagsljuset varar ungefär lika länge som ditt kylskåp lyser när du hämtar ut en öl?
Researrangören erbjuder i alla fall – för de som vill – en tur till Jukkasjärvi för besök på ”Ishotellet och Jukkasjärvis ålderdomliga kyrka”.
500 spänn kostar denna utflykt – inklusive guidning…

Dag 4: Kiruna-Örnsköldsvik. En resa på futtiga 710 km och med en beräknad körtid på 9 timmar. Med bil då…
Här erbjuds sedan resenärerna en middag i en restaurang som inte har alkoholtillstånd.
Inget ont i det – antar jag.
En dag i nykterhet kan för vissa kännas en aning skrämmande – men man överlever har jag hört ryktas om…
Nja – där var jag onödigt vag – för här kan jag verkligen uttala mig med egen sakkunskap – jag har nämligen provat flera gånger. 🙂

Dag 5: Örnsköldsvik-Köping. Lite som en ”nerjoggning” efter ett maratonlopp – bara 541 km och sju och halv timme. Med bil alltså…

Nu kommer det som förundrar mig lite – räknar jag samman alla de timmar som resenärerna sitter i bussen under den här 5-dagars-resan till Jokkmokk så blir det minst 37 timmar. Nästan en full arbetsvecka…
Vad är det jag inte förstår – det måste ju vara otroligt kul att åka buss…
Någon?
PS lite pinsamt måste jag medge att jag räknat fel – inte 47 (som jag skrev först) utan runt 37 timmar blir det i bussen för den som åker från Köping. BW

Så här långt – 2 kommentarer…  🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Många busstimmar…

 1. Staffan Sävenfjord skriver:

  Ja, de där tiderna verkar ju inte särskilt seriösa. I och för sig går det väl nästan lika fort med buss som med bil på de här vägarna men på en bra bussresa stannar bussen efter lite drygt två timmar för en rökpaus. Eller toapaus. Eller en bensträckare. Allt beroende på våra individuella krav och önskemål. Lite kaffe brukar ju smaka bra då också.

  Efter fyra och en halv timme skall bussföraren ha minst 45 minuters rast. I varje fall måste bussen stå helt stilla då. Så om inte din arrangör kör med två förare (vilket jag inte tror att han gör) så får du nog räkna ett par timmar till den första dagen.

  Jokkmokks marknad skall vara något alldeles särskilt värt att besöka. Men klä dig varmt. Det är inte ovanligt att temperaturen ligger på 30 minusgrader hela dagen. Och 500 kronor för att åka till Jukkasjärvi är väl bara till för den som diggar ishotell och Bror Hjorths altarmålningar. Det finns väldigt mycket att se i Kiruna just nu när staden står inför att flyttas helt och hållet.

  Men trevlig resa! Jag skulle dock nog föredragit tåget. Kalmar Veterantåg har kört en resa till marknaden i många år men de gör det inte i år. Det är annars var jag skulle kalla en resa.

 2. mats.karlsson29@gmail.com skriver:

  Jag kan lova att resan är alldeles utmärkt! Har åkt den själv. Den har gått utsåld tre år i rad nu. Körtiderna stämmer bra och två chaufförer används. Allt är seriöst ordnat. Underhållning finns ombord på bussen, så tiden går snabbt. Det är inte ofta resenärerna jublar över en resa, men det brukar de göra över denna. Att sitta och vila i bussen är en lisa för själen. Det är ett bra sätt att varva ned. Den som vill kan ta med lite läsning eller roa sig med surfplattan. El finns ombord på bussen. Och ishotellet i Jukkasjärvi får Du inte missa. Det är en exotisk upplevelse!

  Så Du behöver inte vara så ängslig, Bjarne! Och vad gäller hotellet i Ö-vik utan alkoholtillstånd – försök vara ute i hur god tid som helst att boka hotell i just denna stad vid denna tid på året så skall Du se hur lätt det är!! Det kryllar av backhoppare där, även på sommaren! Och så mycket som 47 timmar i bussen är det inte. Där har Du räknat fel. Och det finns flera stopp längs vägen för toa, bensträckare och mat. Och frukost hinner Du äta! Och goda middagar kommer Du att få!

  Kanske dags att hänga på och få en insikt i hur bekvämt, elegant och njutbart det är med en bussresa! Du slipper köra själv, Du kan slumra till när Du vill, Du åker från dörr till dörr, det ingår inga bökiga flygplaster eller försenade tåg, osv. Och ta gärna med en vän som Du kan munhuggas lite med under resan och dela filosofiska busstankar med!

  Det blir bra det här! Jag lovar! Lycka till med resan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s