Ynkliga vinster…

Rubrikens ord hämtar jag från SvD som till en artikel satt rubriken:
”Snabbväxande flygmarknad gör ynkliga vinster”.

När man läser den artikeln så är det – om man är på det humöret – lätt att på vissa områden göra jämförelser med bussbranschen – eller ska jag skriva bussmarknaden?
Så här skriver t ex artikelförfattaren Tomas Augustsson i sin kolumn:
”Nu är skillnaden mellan bolagen förstås stora och det handlar i ärlighetens namn om rätt ynkliga vinster. Flygbolagens samlade nettovinst väntas i år inte motsvara mer än 2,5 procent av försäljningen”.
Visst påminner det om vad som även kan antydas om de svenska bussbolagen – de flesta visar rätt ”ynkliga” vinster. Och några (få) går ganska hyfsat. De allra största har visat stora underskott under många år – även om något av dem nu lyckats kravla sig fram till svarta siffror på sista bokslutsraden…

Om du får en stund över så läs gärna vad Augustsson skriver om flyget och fundera lite över om du tycker som jag – det finns en del likartade jämförelser med buss- och kollektivtrafiken. Även om de senare nog inte kan vänta sig att branschen växer – som TA skriver om flygbranschen:
”Trots det är det ändå en bransch som växer snabbt. Flygbolagens samlade försäljning ökade från omkring 100 miljarder dollar 1980 till cirka 700 miljarder dollar förra året. Problemet är bara att flygbolagen går så otroligt dåligt”.

Och han skriver också:
”Dessvärre verkar det heller inte finnas något klart svar på frågan hur flygbolagen bör bete sig för att det ska gå bättre”.

Vilket – väl trist nog – även kan sägas om bussföretagen. Kanske inte heller för busstillverkarna som till skillnad från Airbus och Boeing inte direkt ståtar med lysande vinster – eller har orderlistor som sträcker sig många år framåt.

Får jag avsluta med en lite ”personlig pik” till vissa inom branschen – jag tror inte lösningen finns i vare sig inom el- eller hybridbussar. Vad jag tror om bussturismen vill du inte veta…

Annonser
Det här inlägget postades i Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s