Fredagsmys?

vagskylt

Det gäller att väcka elevens nyfikenhet – är en rubrik i morgonens DN – som jag antar inte lockar så värst många läsare. För artikeln handlar om våra svenska elevers allt sämre förmåga att behärska matematik. Vem bryr sig?
Men jag tror inte mina ögon när jag läser svaret på följande fråga: ”Hur mycket ska man betala om man får 15 procents rabatt på en vara vars ordinarie pris är 720 kronor?”
54 procent av de testade eleverna i årskurs ett i gymnasiet kunde inte svara på frågan.
Och jag läser att gymnasieelever har stora problem med enkla beräkningar som de borde ha lärt sig på mellanstadiet.
Men förhoppningsvis har i alla fall några lärt sig att åka skolbuss…
Vilket – väl – inte heller verkar ge några bestående positiva effekter. För är det inte så att – precis som för matematiken – minskar inte lusten för bussresor?

Låt oss (också) strunta i matematiken – för vad jag fick lust att skriva om när jag läste rubriken överst beror på att mina tankar snubblade över till – bussturismen – i form av funderingen: kan man inte även där säga att det gäller att väcka resenärernas nyfikenhet.

Svaret är egentligen ett – ja – men 100 procent av den som skriver dessa rader svarar där ett bestämt – nej.
Som grundar sig helt på mitt personliga tyckande – som i sin tur grundar sig på att jag aldrig någonsin sett en presentation (beskrivning) av en turistresa med buss där resans innehåll på något sätt väckt minsta nyfikenhet hos mig.
Nja – de erbjuder mera (bara) – för att jämföra med matematiken då – mera upplevelser i form av ett-plus-ett-nivå – än tjusningen med andragradsekvationer – eller åtminstone att under bussresan fått en hygglig inblick i procenträkning och gånger och delat

Nix – dagens bussresor är absolut inte min ”cup of tea” – men det är däremot restaurang Mormors kök på Sibyllegatan i Stockholm – förstår jag när jag läser vad DNs Krogkommissionen skriver i sin recension av sina restaurangbesök där.
Bara artikelns rubrik – En omsorgsfull fest från början till slut – får mig att lystet läsa vidare i artikeltexten som börjar med ”Få saker gläder Krogkommissionen mer än kvarterskrogar med vällagad husmanskost med tolererbara priser.”
Vilket manar fram tanken att – tänk vad roligt det vore att någon gång kunna skriva:
”Få saker gläder mer en reslysten person (i Kolsva) än en bussresearrangör som erbjuder resor med spirituell (vällagad) kunskapsunderhållning – till tolererbara priser.”

Jag kan inte låta bli att här sticka in några rader tagna från en recension av en bok i SvD med titeln ”Fem fronter för humaniorans försvar:”
Ett tredje argument för humaniora är att området ökar den kollektiva eller individuella lyckan. Den som fördjupar sig i humanistiska ämnen har helt enkelt bättre förutsättningar att leva ett rikt liv. Han eller hon utvecklar sitt intellekt och sina känslor på ett sätt som ger mening och tillfredsställelse”.

Och tänk – att få möjlighet att berätta (beskriva) om en resas innehåll som Krogkommissionen – smått lyriskt – gör om en av Mormors köks maträtter:
”Den lätt nötiga smaken av proteinstinn anka går omedelbart till sängs med den blanka kålen, förförda av dressingens gräddigt syrliga kvalitet. Utomordentligt läckert.”

Så funderar jag lite över om det inte finns fler än jag som tycker ”ska jag gå ut och unna mig något gott att äta – så vill jag förstås att det ska vara av hög kvalitet – inte bara maten utan även hela upplevelsen – inredningen, miljön, stämningen, bemötandet, mina måltidsvänner – under restaurangbesöket”.
Jo, det tror jag nog – när det gäller krogbesök – men märkligt nog i betydligt mindre grad av den som väljer en bussresa. Har jag fått för mig…
För all del – en pizza slinker ju ner – enstaka gånger.
Men då jämför vi väl oss med kollektivtrafik?

Nja – så mycket fredagsmys blev väl inte detta – men bästa bussresearrangörer:

question

Arrogant – jag?
Läs då det här…

Annonser
Det här inlägget postades i Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s