Bilfritt – ja tack…

Paradigmskifte?
Paradigmskiftet inträder när någon bryter kollektivets tankemönster och förklarar anomalin som en del i en större felaktig föreställning eller världsbild, och detta nya tankemönster vinner gehör.

Nå, nu är jag ju inget kollektiv men inbillar mig i alla fall att jag har ett tankemönster som kan påverkas och förändras. I mitt fall, en liten förändring, som i första hand gäller biltrafiken i Stockholm.
Efter att nästan hela mitt vuxna liv bott i huvudstaden blev det så att jag flyttade ut till betydligt mindre orter som Anderslöv, Almunge, Hallstahammar, Kungsör, Skinnskatteberg, Stallarholmen och Vingåker – dit jag snart återvänder efter 10 månader i Kolsva.
Under alla dessa ”utflyttar år” har jag förstås besökt Stockholm ett otal gånger. De senaste gångerna allt mer irriterad på den ”jävla biltrafiken” som gör att en promenad blir så oerhört stressande  – och snudd på omöjlig att kunna föra en konversation, jämfört med hur lugnt det är att gåendes ta sig fram i t ex Vingåker.

Att jag började skriva dessa rader beror på att jag fick inspiration från en artikel i dagens SvD som har rubriken: ”Bilen bromsar in” och där ingressen säger;
Är bilen morgondagens cigarett – ett fenomen som är på väg att bli passé? Det talas allt mer om ”peak car”. Kanske passar bilismen helt enkelt inte in i dagens täta stadsliv.

Den som känner mig – eller följt mig här – vet att jag är en inbiten försvarare för bilen. Det är jag fortfarande – men förändringen i mitt tänkande är att det är jag inte längre – vad det gäller bilismen i storstäderna.

De här raderna skriver jag – kanske mer ogenomtänkta än vanligt  – men min spontana ”lustkänsla” viskar i mitt öra: ”Tänk vad skönt det skulle vara att i Stockholm kunna obehindrat promenera utan att plågas av en påträngande, stinkande bullrig biltrafik. Där – när det behövdes – jag kunde stiga upp i en tystgående bekväm spårvagn eller någon av SLs smått ljudlösa, pigga, eldrivna bussar.”

Dessutom kunde man gott överföra en stor del av de skatterabatter som nu ges till så kallade ”miljöbilar” till de kloka personer som köper elcyklar av god kvalitet…

Amen!

1240021_520_292

PS – har just berättat för ungarna att jag inte längre vill ha ett fälgkors på min grav…

Annonser
Det här inlägget postades i Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s