Vem har ansvaret?

Här om veckan var  jag en tur med bilen till Gotland – vilket alltid är trevligt. Det kom sig att jag då fick stanna till en stund och blev då ståendes mitt emot en busskur. Det tog en stund innan jag lade märke till det – den var en smula ovårdad – i form av att ingen hade sett till att ta bort den växtlighet som börjat ta plats på framsidan av kuren. Eller rätat upp den smått lutande hållplatsstolpen.

Och vem skulle nu ha ansvaret för det, funderade jag först, innan jag också funderade över varför jag aldrig tidigare brytt mina tankar med sådant. Om busshållplatsers iordninghållande menar jag. Ser de inte alltid lite ovårdade ut – frågade jag mig själv – utan att riktigt vara säker på vad jag tycker om just den saken.

Men jag grunnar fortfarande lite över vem som kan ha ansvaret för att hålla busskurerna i prydligt skick. Kommunen? Bussbolaget? Någon?
Jag är – känner jag – benägen att tro att ingen på Gotland (heller) har just tänkt den tanken att :”Vi måste ju för fan hålla busshållplatserna i prydligt skick så att resenärerna märker att busstrafiken över allt håller hög kvalitet – och inte bara bussarna.”

busskur

Någon som har en annan uppfattning?

Annonser
Det här inlägget postades i Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vem har ansvaret?

 1. Nog har jag en uppfattning – det händer att jag har uppfattningar om det mesta, ofta kanske utan att fundera närmare över det som jag nu eventuellt har en uppfattning om. Busshållplatser ids jag oftast inte att kommentera, vare sig positivt eller negativt. Möjligen är det ett slags resultat av ett långt yrkesliv i eller i omedelbar närhet av yrkestrafik. Den fordrar en kommentar av och till. Det som får mig att tycka till den här gången är att BW kommenterar just en busshållplats, vilket får mig att dra mig till minnes en biltur jag gjorde i utkanten av Åkersberga. Det var väl ett utslag av nyfikenhet – hur såg det ut i ortens yttersta utkanter? Väl där – i utkanterna, på en smal slingrig väg – stod den plötsligt där: hållplatsstolpen, med en gul hållplatstavla i toppen, med grön ram och grön text med företagsnamnet överst – SLO, dvs Stockholms Läns Omnibus AB. Kanske hade SLO någon gång trafikerat en linje här och kanske hade man också haft en hållplats just där, innan den yviga häcken hade tagit kommandot. Det hade den gjort när jag passerade. Kanske var det flera år sen en buss passerade hållplatsen. Den dagen jag passerade hade SLO försvunnit – om jag minns rätt – och blivit en del av SL. Kanske hade stolpen glömts kvar, vem vet? Den fick mig att fundera, och nu har BW fått mig att fundera igen. Ack, ack, ack…

  – LAL

 2. Lars Ödlund skriver:

  Alla kurer som linjetrafiken angör ägs av Region Gotland, 3/4 av kurerna som angörs av skoltrafiken gör det också.
  Så den aktuella kuren underhålls alltså av Regionen.

  • Lars – tack för förklaringen. Oavsett den fortsatta statusen på öns busskurer kommer jag ständigt att återvända till Gotland som förväntansfull turist… 🙂
   Bjarne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s