Söndagspotatis…

Noterar att jag allt oftare börjar sätta smått märkliga rubriker – antagligen för att jag tror att de lockar till läsning…
Nåväl denna söndags predikotext förväntar jag mig ska handla om mitt förhållande till just potatis. Och i alla fall när jag börjar skriva den här texten att den ska leda fram till att några av er förtjusande läsare måhända får en – egen fundering. Vad det nu kan leda till…
I mitt 75-åriga liv har jag – till för några månader sen – haft ett lika svalt förhållande till potatis som till kollektivtrafik. Nå – ungefär då.
Bra att de finns – men ingenting jag (tidigare) lagt ner speciellt många sekunder på att fundera över. Genom livet har jag masat mig fram till den stora potatislådan på Ica med sina gråa jordiga potatisar och spadat upp det antal som jag bedömt att den kommande måltiden kräver i en plastpåse.
Utan att jag vet exakt så tycker jag mig minnas att ett kilo av de anonyma potatisarna i den stora potatislådan betingar ett pris på en så där 5-7 kr kilot. Jodå, jag har noterat att de finns i fasta eller mjöliga sorter.
Alltså ett köp som krävt minimal tankeförmåga. Passat mig utmärkt alltså…

MEN – för tid sedan lyfte jag blicken en aning och noterade en hylla bredvid de två potatislårarna och såg där någonting som fångade mitt intresse. Hyllan såg ut att erbjuda aptitliga saker – så jag klev närmare och började botanisera bland de små potatispåsar som lyste fram så lockande.
Tog tag i en påse och började läsa dess text.
Delikatess Amandine är rubriken som följdes av texten:
”En riktig gourmetpotatis tack vare sitt gyllengula fasta kött och sin fylliga smöriga smak. Lika fin att koka som att steka eller ungsbaka. Ät den gärna med skalet på!
Koka den gärna varsamt i ca 15 minuter”

På påsen står också i det runda röda fältet: ”Sköljda och färdiga att tillaga”.

potatis

900 gram för runt en tjuga – en så där trefyra gånger dyrare än den baspotatis jag tidigare köpt genom livet. Värt varenda extrakrona! Smakar förträffligt.
Eftersom jag inte äter så mycket potatis så räcker en sådan här påse en 10-14 dagar. Och varje gång tillsammans med fisk. Oftast lax av olika slag – gärna från fiskdisken på Ica som erbjuder läckra färdiga laxbitar, marinerade i olika smaker.
Det här blir en aning tjatig hyllning till dessa potatisar men de har fyrfaldigat mitt fiskätande – som av sakkunskapen sägs vara ”nyttigt”…

Att de här potatisarna är sköljda och klara tillaga plus att de kan ätas med skalet på – kan ju tyckas betyda just ingenting. Men då känner du inte till hur en latmask som denne skribent ser på livet. Jag har sköljt och skalat min sista potatis i livet – och rensat min sista fisk…

Fastnar så i ett tag i mina funderingar över att få till en avslutande tankegång som ett fyndigt sätt ska leda till en jämförelse mellan potatis och busstrafik (kollektivtrafik).
Nja – det går så där. Men kanske man kan säga att både potatis som kollektivtrafik tillhör livets basnödvändigheter som vi  medborgare – de flesta i alla fall – är i starkt behov av.
Jag fastnar i svårigheten att tydligt försöka förklara att ”om kollektivtrafiken kunde (ville) erbjuda gyllengula gourmetresor med smörig smak och dessutom kan erbjuda någonting som kan likna sköljda och färdig att tillaga (enkelt att köpa färdbiljett) så…”
Så – som vad då? frågar jag mig själv – och suckar över busstrafikens inför min känsla av dess omöjlighet att åstadkomma någonting sådant och svarar mig själv smått uppgivet
Äsch nu skiter jag i det här och sätter på lite kaffe…

Men å andra sidan – svenska folket köper ju mest ”den vanliga gamla potatisen”.
Stackarna…

Annonser
Det här inlägget postades i Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s