Det tar jag från nöjeskontot…

Sent om kvällen tittade grannen i huset mitt emot in – och undrade om han fick bjuda på något ”gott att dricka” – så här i slutet av året. Har man så svag karaktär som jag så faller man lätt för sådana locktoner. Även om jag nog kunde ana att han också gärna ville få visa deras splitter nya, läckert svarta Golf, som de fått hämta bara någon dag före Jul.

Man känner ju sina människor – inte minst genom sig själv – så när vi satt där i deras vardagsrum och njöt av en högklassig sherry så frågade jag förstås artigt om deras nya bil.
– Aah, den går som en dröm. Har en 6-växlar automat och har en diesel på 140 hästkrafter som drar runt ”nollförtiofem per mil” sa han belåtet,
Och fyllde i med:
– Det betyder att vi i dag kan köra för en milkostnad på runt 6 kronor milen.

Jo, en liter diesel kostar just över 12 kronor per liter dessa dagar så det stämmer ju ganska bra – funderade jag. Men hann bara snudda vid tanken på allt övrigt som det kostar att hålla bil. Sådant som kollektivtrafikförespråkarna så gärna tar med när de  framhåller ”hur dyrt det är att köra med sin bil” värdeminskning, försäkringar och skatter och service.
Ja du vet – innan han lade till:

– Jo jag vet att det sägs att så kan man inte räkna när man anger en milkostnad. Men det gör jag i alla fall för alla övriga kostnader som dina kollektivtrafikprofeter (Va?) och räknenissar framhåller skiter jag fullständigt i. För de kostnaderna debiterar vi vårt Nöjeskonto som uppgår till runt 7000 kr i månaden.
Sa han och plirade belåtet…
Och lade till något om att han nu fyller ”åtti i sommar” och det här blir den sista bil de kommer att köpa och den kommer säkert att hålla resten av den tid de klarar av att köra eftersom de numera bara kör högst 1500 mil om året.

Nöjeskontot – så jävla begåvat. Varför har inte jag kommit på den lysande idén?
Jag som aldrig kommer med Nyårslöften bestämde mig bums för att ge ett i morgon – vid Midnatt kommer jag lyfta mitt glas med champagne och tydligt lova mig själv:
”Mitt nöjeskonto kommer att fördubblas – minst – under 2015…”
bil-bjarne

Var det inte någon Stockholmare som sa någonting om att lantisar var mindre begåvade än dom?
Hm – var sitter nu Sveriges Bussföretagare?
Inte i Vingåker vad jag känner till…  🙂

(Men en som vet är Staffan Sävenfjord som lämnat en kommentar)

PS – Extragodis.
Rubrik (nyårsafton) på Katrineholmskurirens nätutgåva:
Åtal för våldtäkt på buss

Annonser
Det här inlägget postades i alla, Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det tar jag från nöjeskontot…

 1. Staffan Sävenfjord skriver:

  Jag betalar bara tio kronor för en resa med Borås Lokaltrafik. Resten (cirka 13 kronor) tar jag på nöjeskontot för jag tycker det är så roligt att åka buss.

  Nej, jag är inte allvarlig och vore jag det skulle det antagligen stå ett par uniformerade personer med en tvångströja utanför min dörr om några timmar och ta med mig till någon lämplig vårdinrättning.

  Nu avstår jag från att dra paralleller med dem som försöker intala sig att bilen bara kostar drivmedlet. Att tycka så är nämligen helt etablerat i vårt samhälle. Att tycka som jag gjorde inledningsvis är ett tecken på att nu har det brutit loss helt för den där Sävenfjord. Han har antagligen skrivit för många artiklar om bussen och tagit för många bussfoton.

  Hon som sade det där om att stockholmare är smartare än lantisar var ingen mindre än Anna Kinberg Batra. 17 år efter det uttalandet blir hon med all sannolikhet partiledare och om ett halvår kanske hon till och med är Sveriges statsminister.

  Nåväl, Anna har sedan dess tagit tillbaka uttalandet ett tusental gånger och till och med bett om ursäkt (när kunde man senast skriva om en politiker som bett om ursäkt?). För säkerhets skull har hon också vidtagit åtgärder för upprepning. Hon är nämligen gift med komikern David Batra, och de har en överenskommelse i familjen att det är den senare som svarar för alla roligheter.

  Med dessa ord ber jag få önska dig och alla dina bloggläsare samt hela bussbranschen ett gott nytt år.

  Hälsningar
  Staffan

  • Staffan – gamle vän…
   Smått nostalgisk minns jag allt gott du har gjort för mig under så många år. Så många bra artiklar du har skrivit. Bidragit med både fina bilder och kloka råd. Du var en klippa att kunna luta sig mot när jag 1995 startade tidningen Bussbranschen.
   Och så alla dessa underfundiga och roliga kommentarer du förnöjt mig med…
   Kommer alltid att finnas kvar som fina minnen.
   Jag kommer högst sannolikt även att – med ett leende – minnas min grannes eleganta lösning på hur man minskar sina milkostnader till ett minimum.
   Nytänkande är det som driver utvecklingen framåt…
   Nu väntar jag bara på att den saken även ska hamna på politikernivå.
   Och måhända även inom kollektivtrafiken… 🙂
   Ha det bäst
   Bjarne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s