Mjölkkrisen…

kossa

Jag hade inte en aning om att jag var intresserad av den svenska mjölkkrisen – förr än jag i morgonens SvD under Brännpunkt läser ett klokt debattinlägg från Lantbrukarnas Riksförbund.

De svenska mjölkbönderna har problem – som till viss del beror på stelbenta svenska regler.
Många mjölkbönder i Sverige kämpar just nu för sitt företags överlevnad. Obalans på världsmarknaden i kombination med Rysslands handelsbojkott av livsmedel har orsakat en prispress på mjölk- och mjölkprodukter på en redan mättad EU-marknad. Betalningen till den svenska mjölkbonden har sjunkit med nästan 25 procent på ett år. Vi står inför ett vägval. Ska vi ha mjölkproduktionen kvar i Sverige eller inte?

Vidare:
Vi har en hållbar mjölkproduktion i världsklass på alla vis, tack vare duktiga och engagerade mjölkbönder och ansvarstagande mejeriföretag. De levererar inte bara goda produkter utan också en samhällsnytta som motsvarar konsumenternas förväntningar och lagstiftarens intentioner. Problemet är bara att det inte stärker mjölkföretagens konkurrenskraft på en öppen marknad med stark prispress.

Och så de rader som fick mig att sätta igång datorn:
Medvetenheten kring matens miljö- och klimatpåverkan har ökat något på senare år, men det är få konsumenter som tänker på antibiotikaresistens och biologisk mångfald när de står framför mejerikylen i affären. När vi handlar mat tänker vi framför allt på vad vi ska äta, hur det smakar och om det är nyttigt – inte på hur vi bidrar till att lösa världens stora utmaningar. (min fetmarkering)

OK – lite tjat igen från min sida – men är det någon som tror att det är speciellt många av dagens resenärer som tänker annorlunda? Om du nu vill vara så bussig och förstå vad jag menar med det…

För egen del skulle jag – och jag är säker på att många fler – gärna betala en krona mer för en liter mjölk om det nu underlättade för de svenska mjölbönderna så vi får ha dem kvar. Hur betalningsviljan för kollektivtrafiken ser ut vågar jag inte ha någon uppfattning om…

trafikanter

Annonser
Det här inlägget postades i alla, Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s