Vår okunnighet…

Denna- i Vingåker – grådaskiga måndag där byar av blötsnö får folk att huttrande skynda fram på trottoarerna – sitter jag i värmen inomhus och tittar då och då ut genom fönstren med smått oseende ögon bort mot ortens kyrka. Att jag tittar ut – och dessutom smått oseende – beror på att jag (återigen) börjat läsa om en av de mest intressanta böcker jag någonsin läst – Tänka snabbt och långsamt heter den – och ofta behöver jag sluta läsa för att kunna samla tankarna och försöka ta till mig – och förstå – vad jag läser.

En av de saker boken lärt mig är att vår hjärna vill alltid skapa – sammanhang – av det vi ser. Jag läser:
”Här härskar den regel jag nämnde tidigare, den som säger att vi tror att vi ser allt som finns där att se. Man kan inte låta bli att hantera den begränsade information som finns, och om berättelsen hänger ihop tror man på den.
Paradoxalt nog är det lättare att skapa en sammanhängande berättelse om man vet lite, när det är färre bitar i pusslet.

Vår tröstande övertygelse att världen är begriplig vilar på en stabil grund – vår nästan obegränsade förmåga att strunta i vår okunnighet.”
Jodå – min fetmarkering men jag ville inte att du skulle  missa just den meningen…

Och – efter ovanstående – vad säger du om följande då?
”Det är klokt att ta den som medger sin osäkerhet på allvar, men den som ger ett självsäkert intryck visar mest av allt att han eller hon har konstruerat en sammanhängande berättelse i sitt medvetande – men inte att berättelsen är sann.”

Mmmm – som avslutning något annat att fundera kring:
”Beviset för en kompetens är att det går att peka på individuella skillnader i prestation över en längre tid.”

tänka 3

En bok som kräver visst mått av intelligens och förkunskaper för att kunna förstås, dessutom kaffe – och långa stunder av stirrande ut genom fönstren där du under stillsamt hummande försöker ta till dig textens alla kloka tankar.
Som du då förstår – jag har det inte lätt…

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i alla, Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s