Önskedrömmar?

Jag har verkligen ingenting emot den svenska kollektivtrafiken och inte heller mot dem som jobbar där. De få gånger om året jag behöver nyttja den fungerar den utmärkt.
Det är bara det att det är ungefär en gång om året som jag nyttjar den sörmländska busstrafik – några fler gånger tåget mellan Vingåker och Stockholm.

Läser på bussmagasinet.se där Ulo Maasing skriver en artikel med rubriken:
”Kundernas val måste få styra mer”. Och där Henrik Dagnäs, marknadsdirektör hos Nobina Sverige lär ha sagt:
– Vi talar för lite om hur vi ska få människor att resa på ett klimatsmart sätt. Utmaningen är att locka 80 procent av Sveriges befolkning att börja resa kollektivt, framhöll Henrik Dagnäs.

Jag är väl inte så begåvad som jag själv tror för jag har ingen aning om var dessa 80 procent svenskar bor. Kollar på nätet och finner siffror som pekar på att runt 70 procent av oss bor i ”städer och mindre orter ”. Jag antar att Vingåker med sina cirka 8-tusen invånare platsar i den gruppen. Och där är vi inte så många som ”tar bussen”.

Vi talar för lite om hur vi ska få människor att resa på ett klimatsmart sätt.
Nja, vill jag tycka lite snabbt, då jag minns vilket argument som buss- och kollektivtrafiken under evigheter tjatat oss vanliga vankelmodiga allt mer ovilliga  – res med kollektivtrafiken för miljöns skull.
(17/4 läser jag i SvD: – Vi vet att en mycket stor majoritet av svenska folket tycker att återvinning är viktigt och gärna bidrar till att öka återvinningen. Men det finns ett glapp mellan attityd och beteende.
Någon som tror att det är annorlunda vad gäller bilåkande?)

Däremot är jag nog ense med Dagnäs om han menar att kollektivtrafikens fördelar förs ut på tok för lite. Och finner att när jag skrivit de orden att bums frågan poppar upp – vilka fördelar? (Och borde kanske lägga till – för vem?)
Enligt Dagnäs
– En buss ses ofta bara som en buss, men är en del av ett kollektivtrafiksystem. Ett sådant system måste ha helhetslösningar som innefattar allt, säger Dagnäs i Maasings artikel.

Jag undrar jag – om det kan vara  lösningen på: ”hur vi ska få människor att resa på ett klimatsmart sätt.
Önskedrömmar – mumlar jag för mig själv när jag läser detta.
För jag har faktiskt svårt att förstå hur det skulle kunna gå till.
Med elbussar?

busskur

PS – om jag nu som tänkbar kund skulle få frågan vilka val (krav) jag skulle föra fram för att bli bussresenär – är nog svaret – de skulle vara så orimliga att de går inte att tillfredsställa för kollektivtrafiken.
För hur skulle den sörmländska busstrafiken kunna bli bättre-skönare än den egna bilen?

Annonser
Det här inlägget postades i alla, Buss- och kollektivtrafik, Bussföretag och busschaufförer, bussresearrangörer, Bussresor- och busstrafik, Busstidning, Bussturism, Bussturism och bussresenärer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s